Din kurv

  • {{orderLine.quantity}} sæt af 90 labels

    {{orderLine.quantity * basePrice | addDecimals}}

  • Du har ingen Navnelapper i kurven

25. juni 2022

Sådan hjælper du dit barn til en god og tryg skolestart

Skolestart er en begivenhedsrig tid for både børn og deres forældre. Det kan også være noget af en omvæltning at starte i skole med alle de ting der skal være styr på, og de mange nye indtryk at fordøje.

 

Vi har samlet 10 tips & råd til at gøre skolestarten både sjov og tryg for den kommende skoleelev.


1. Tag en god afsked med børnehaven

 

Selvom skolen er det nye og spændende, så kan det give en god overgang at tage afsked med de voksne og vennerne i børnehaven.

 

Glæd pædagogerne med et sødt kort eller en tegning, I laver sammen. Og glem ikke at få telefonnumre på forældrene til de gode venner, der ikke skal med videre på dit barns skole.

 

2. Få en snak om glæden og bekymringerne

 

Når det kommer til skolestart, tænker vi voksne straks på aula, skoleskemaer og madpakker, mens børnene kan have svært ved at forestille sig, hvad hulan der i det hele taget skal ske.

 

Derfor kan det være en god idé at snakke om, hvad lille Anton tænker om at starte i skole, hvad han glæder sig til, og måske også, hvad han er bekymret for.

 

Som forældre kan du være med til at forme positive forventninger ved at snakke om, hvor sjovt og spændende det bliver at gå i skole - at lære en masse nyt og få nye venner.

3. Gør barnet mere selvhjulpen

 

Giv dit barn en god skolestart ved at hjælpe ham til at hjælpe sig selv. Øv at binde snørebånd (eller sørg for sko uden snørebånd 😉), tage tøj på, lyne jakken op, gå på toilettet og vaske hænder.

 

Det kan måske føles lidt besværligt, og tage længere tid i starten, men snart bliver det til en rutine - og det gør det lettere for både dig og barnet, og de voksne i skolen.

 

Når barnet selv kan, så er han heller ikke den sidste ude på legepladsen, eller efterladt alene i garderoben, men kan få jakken på og følges med sine venner ud.

4. Giv god energi til en ny hverdag

 

Børnene skal have energi til alt det sjove og lærerige i skolen. Det kræver en god rutine i hverdagen og masse af søvn.

 

Børn i skolealderen har brug for mindst 10 timers søvn, og det er vigtigt, at sengetiden passer med mødetiden i skolen - så barnet er veloplagt og udhvilet.

 

Sørg også for en god og nærende morgenmad hjemmefra, og sund mad og drikke med til frokost og mellemmåltider i skolen, så der bliver fyldt op i energidepoterne.


5. Få styr på det praktiske

 

Gode skoledage skabes af planlægning og rutiner. Tjek aula jævnligt, og hjælp dit barn med at holde styr på ugeskemaet. Så I får pakket gymnastiktøjet, når idræt står på skemaet, og husker at lægge de lånte biblioteksbøger i tasken på biblioteksdag.

 

Der opstår hurtigt garderobekaos i skolen, og det forventes i højere grad, at barnet selv kan holde styr på sit tøj og sine ting. Derfor er det en rigtig god idé at sætte Navnelapper på skoletasken, madkassen, drikkedunk, skiftetøj, penalhus - ja også på alle blyanterne. 

 

Det er en kæmpe hjælp for de voksne, som i stedet for at lede efter ting og løse konflikter, kan bruge tid på det vigtige - nemlig samvær med børnene. Samtidig får barnet styrket sin selvtillid, når han kan genkende sit navn og ikon på tuschen, der på en prik ligner vennernes. Læs eller genlæs vores tidligere blogindlæg om, hvordan navnemærker kan hjælpe til en god skolestart.

 

Find tøjet frem, pak skoletasken, og klargør madkassen aftenen før, så kan I får en rolig morgen med tid til at spise morgenmad, og undgår det værste af morgentravlheden.


6. Vælg en sikker rute til skolen

 

Vælg en god rute til skolen, som dit barn er tryg ved og øv den sammen. Undgå de store veje og mange vejkryds.

 

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man følger sit barn i skole hele året i 0. klasse, hvis I går. Hvis I cykler, så er barnet først klar til at tage turen selv i ti- til tolv-års alderen afhængig af trafikken.

7. Bak op om det sociale

 

Gode relationer i klassen og på tværs af klasserne er simpelthen så vigtige for, at dit barn lærer og trives.

 

Lær de andre forældre at kende, så du kan invitere de andre børn hjem til leg og organisere legeaftaler, men pas på med at overtage for meget.

 

Giv også barnet muligheden for selv at komme i kontakt med skolekammeraterne, og blive en del af fællesskabet.

8. Allier dig med de andre forældre

 

De andre forældre er dine bedste allierede, især når du selv er i tvivl om, hvordan det går i skolen. Det kan være Anton næsten ikke siger noget om skolen, mens andre forældres børn fortæller meget detaljeret om, hvordan det er gået hver dag.

 

Ved at sparre med de andre forældre, kan du måske bedre forstå, hvordan klassen fungerer - og hjælpe dit barn til mere glæde i skolen.

9. Giv tid

 

Når din guldklump starter i skolen, er der meget at lære, og mange nye indtryk at bearbejde. Derfor kan det være en god idé at skrue ned for legeaftaler og fritidsaktiviteter de første uger. Dit barn kan være ked af det og frustreret, så der må gerne være plads til at snakke om tingene, og hygge sammen med mor og far. 

 

 

10. Tal pænt om skolen

 

Måden du taler om skolen, lærere, skolekammerater og de andre forældre kan være med til at påvirke, hvordan dit barn har det med skolen. Så hold voksen-irritationer væk fra barnet, og fokuser i stedet på alt det sjove og spændende, der sker i dit barns skoleunivers.


Selvom der kan være mange bekymringer, når børnene skal starte i skole, så glæd dig!

Du vil opleve, at dit barn vokser 10 meter på 10 sekunder, og pludselig kan meget mere selv, end du nogensinde har kunnet forestille dig.

 

Glædelig skolestart 😊