Din kurv

  • {{orderLine.quantity}} sæt af 90 labels

    {{orderLine.quantity * basePrice | addDecimals}}

  • Du har ingen Navnelapper i kurven

2. februar 2023


6 idéer til en bæredygtig fastelavn

Hvorfor fejrer vi egentlig fastelavn?

Måske dine børn undrer sig over denne lidt skøre tradition, og måske du også lige skal have genopfrisket hukommelsen til at kunne være svarparat til dine nysgerrige poder derhjemme - i hvert fald får du en ganske kort indføring her.

Fastelavn er en gammel katolsk tradition, der blev fejret som indgang til en 40-dages lang faste inden påske. Under fasten måtte man bl.a. ikke spise kød, hvidt brød og fed mad. Det er grunden til, at man fejrede fastelavn ved at spise en masse af de ting, man nu skulle undvære i lang tid - og det er derfor, vi fejrer fastelavn ved at spise fastelavnsboller...

Men hvorfor slår man så katten af tønden?

I gamle dage var katten et symbol på ondskab. Man troede, at når man slog katten ihjel, slog man også ondskaben ihjel og, at man på den måde sikrede sig gode tider. Det er faktisk lidt det samme med fastelavnriset, der blev brugt til at slå ondskaben ud af mennesket. Heldigvis tænker man ikke sådan den dag i dag og den levende kat er byttet ud med en papkat og slik og både tøndeslagning og fastelavnsriset er blot hyggelige børneaktiviteter...

 

Selvom vi bruger traditionerne på en lidt anderledes måde i dag, er der ikke noget at sige til, at vi stadigvæk fejrer fastelavn. For det er da sjovt at klæde sig ud, spise fastelavnsboller og slik. 

 

Elsker du fastelavn ligeså meget, som vi gør? Men kunne du tænke dig at gøre fastelavn en lille smule mere bæredygtigt? Så læs med her, hvor vi giver vores 6 bedste idéer til at holde en bæredygtig fastelavn.


1. Brug en bæredygtig fastelavnstønde

Det er en sjov tradition at “slå katten af tønden”, som børnene elsker. Derfor har vi her to idéer til, hvordan du kan slå katten af tønden på en bæredygtig måde.

 

Det er ikke alle, der véd det, men du kan faktisk købe “genbrugsfastelavnstønder”. Det er tønder, der er sat sammen af stave fra gamle fastelavnstønder. Når fastelavnstønden er slået i stykker, sender du de hele stave tilbage til firmaet, der genbruger stavene til nye fastelavnstønder.

 

Et andet bæredygtigt og billigt alternativ til en fastelavnstønde er at lave din egen “tønde”, eller egentlig “piñata”. 

En piñata består af pap eller papmache og fyldes med slik på samme måde som fastelavnstønden, hvorefter man slår til den, indtil slikket falder ud. Mange forbinder den måske med noget, der bruges i Mexico - men vi synes sagtens, du også kan bruge den til fastelavn. 

 

Få en guide til at lave din egen piñata.

2. Lav pynten af genbrugte materialer

Hvis du har tiden og lysten til det, kan det være sjovt at lave sit eget fastelavnspynt. Ligesom julepynt, kan du gemme fastelavnspynt fra år til år, så I stille og roligt kan udvide jeres repertoire - og det er jo altid bæredygtigt at genbruge ;-) 

 

Og faktisk kan du lave pynten ud af de ting, du alligevel havde tænkt dig at smide ud. Der er f.eks. ingen grænser for, hvad en toiletrulle kan bruges til. Den kan blive til en lille fastelavnstønde eller små katte. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Se opskrift på katte af toiletruller.

Har du gemt noget af gavepapiret fra juleaften, er der rigeligt med farverigt papir til at lave masker og alt muligt andet til at dekorere både bordet, fastelavnsriset og genbrugstønden.

 

Se guide til fine masker af bølgepap.

3. Find kostumet i genbrug eller hos din nabo

Det kan være en dyr affære at klæde alle sine dejlige unger ud i hvert sit fastelavnskostume. Ofte vokser børnene også hurtigt ud af kostumet, og nogle gange får de det kun brugt den ene dag, der fejres fastelavn i børnehaven. Nogle gange bliver kostumet endda glemt oppe i børnehaven (det er derfor, man skal huske Navnelapper i udklædningstøjet 😉) 

 

Du kan også lave din helt egen maske - se f.eks. denne sjove DIY-maske, hvor du skal bruge din hånd som model

Derfor er det både en billig og bæredygtig løsning at finde fastelavnskostumet i den lokale genbrug. På mange Facebook-sider og online mødregrupper kan du også prøve at høre, om nogen ligger inde med et kostume, du enten kan låne eller købe billigt. 

 

Generelt kan det være en god idé at række ud til sit netværk. Mange har gamle kostumer liggende, der er blevet for små og bare venter på at få lov til at deltage i næste fastelavnsfest.

4. Lav kronen til kattedronningen og -kongen selv

Det er lynhurtigt at lave en krone til både kattedronningen og kattekongen. Med en toiletrulle, kan du hurtigt lave den fineste prinsessekrone. Det er bare at klippe takker og dekorere - enten med gavepapiret fra jul eller maling.

 

Se opskrift på prinsessekrone af paprør.

 

Til kongekronen, der gerne må være lidt større, kan du tage noget bølgepap, du nemt kan forme til en cirkel. Efter at have klipset stykket sammen, er det nemt at klippe takker og dekorere kronen flot. 

 

Har du mod på en lidt mere avanceret kongekrone, kan du også forvandle havrefras- eller cornflakes-pakken til en krone, der vil være enhver kattekonge værdig. 

 

Få guide til kongekrone af havrefraspakke.

5. Lav selv miljøvenlig ansigtsmaling

En flot udklædning som hundehvalp er først rigtig gennemført, når ansigtet også er malet som en hundehvalp. Desværre er sminke uden skadelig kemi ofte en smule dyrt. Heldigvis er det ligetil at lave din egen ansigtsmaling. 

 

Se vores guide til at lave din egen ansigtsmaling.

6. Genbrug og lån så meget, du kan

Generelt er det en rigtig god idé at undgå engangsservice, -pynt og -duge. Hvis du ikke har nok service til alle gæster, kan du hente service og stole ganske gratis på mange genbrugsstationer. Alternativt kan du købe det billigt i den lokale genbrug eller låne af naboen. Udover, at det er et langt mere bæredygtigt alternativ, er det også meget billigere - rent win win... 

 

Læs meget mere om vores generelle tips & tricks til en bæredygtig fest.

Hvis du har gode idéer til at gøre fastelavn endnu mere bæredygtigt. Så send os meget gerne en mail på info@navnelapper.dk.

 

Vi ønsker jer alle en dejlig og festlig fastelavn!

Læs også vores andre inspirerende indlæg

Løve med blade fra naturen
6. oktober 2022

Sparetips fra Camilla Schultz

Kunne du godt bruge tips og inspiration til, hvordan du kan mindske spild og på den måde spare penge? Så læs med her, hvor Camilla giver dig sine 3 bedste sparetips.

Navnelapper på sut
2. juni 2022

Derfor bruger Navnelapper.dk ikke UV-print

Siden Navnelapper.dk blev til, har det været vigtigt for os, at Navnelapper er helt fri for skadelig kemi. Derfor bruger vi ikke UV-print, når vi printer Navnelapper.