Din kurv

  • {{orderLine.quantity}} sæt af 90 labels

    {{orderLine.quantity * basePrice | addDecimals}}

  • Du har ingen Navnelapper i kurven

24. juni 2022


Guide: Få 6 tips og idéer til en bæredygtig fest

Barnedåb, fødselsdag, konfirmation, bryllup, sommer - der er mange gode grunde til at holde en stor fest. Men det kan være svært at kombinere dét at holde fest med bæredygtighed. For fest betyder også flot pynt, lækker mad og sjove aktiviteter for gæsterne. 

 

Så hvordan holder du et brag af en fest uden at efterlade et stort klimaaftryk?

 

Vi giver her Navnelapper.dk's 6 bedste bud på, hvordan du kan holde en magisk fest, der samtidig er bæredygtig.


Tip 1: Lav pynten af ting du har, genbrugte materialer eller find den i naturen

 

Til en rigtig fest, hører det sig til at pynte op med flotte farver, balloner og guirlander. Ofte bliver pynten taget ned efter fest og smidt i skraldespanden. Pynt kan derfor sætte et unødvendigt klimaaftryk, hvis den købes fra ny og blot smides ud efter festen.

 

I stedet kan du lave din egen pynt - enten af ting du har, genbrugte materialer eller af ting, du finder i naturen. På den måde, er det også en meget billig løsning, og måske endda helt gratis.

 

Heldigvis, behøver det ikke være særlig svært og tidskrævende at lave pynt selv.

Skal I holde en børnefødselsdag, synes børnene det er sjovt at dekorere bordet med noget af deres yndlingslegetøj, som biler, dinosaurer eller legofigurer. I naturen kan du finde smukke ting som blomster, sten til at lave bordkort med og meget andet. Det er også dekorativt at bruge konservesglas som fyrfadsholdere og vaser.

 

Du kan også gå i det mere kreative hjørne og lave guirlander og ophæng af avispapir eller servietringe af paprøret fra køkkenrullen. På vores aktivitetsside for børn, har vi fx opskrifter på hjemmelavede katte og masker, der kan dekorere fastelavnsbordet - lavet ud af genbrugsmaterialer.  

 

Vil du gerne pynte op med balloner og have sugerør i glassene, kan du vælge et bæredygtigt alternativ. I stedet for at vælge balloner, der er fremstillet af syntetisk gummi, kan du vælge balloner, der er fremstillet af naturgummi. Der findes også masser af sugerør i materialer som stål og glas, så sugerørene kan bruges igen og igen.

Tip 2: Skær ned på engangsservicen 

 

Det er en nem løsning at bruge engangsservice, når man holder fest, men det er ikke en særlig bæredygtig løsning. Servicen er ofte lavet af plastik, og servicen bruges netop blot en enkelt gang før, den smides ud. 

 

Det er derfor en langt mere bæredygtig løsning at skaffe service, der kan bruges igen. Hvis du ikke ligger inde med service nok til hele festen, er der mange muligheder for at skaffe det uden, at det behøver at koste dig mere end, hvis du havde købt engangsservice.

 

 

De fleste mennesker elsker at hjælpe til, og du kan sikkert finde et familiemedlem, en ven eller en god nabo, der glædeligt låner dig service til din fest. På mange genbrugspladser har de desuden en bytteordning. Her kan man stille noget og til gengæld tage nogle ting med helt gratis. Har kan du ofte finde masser af glas og tallerkener.

 

Ellers koster service ikke meget i nogle af landets mange genbrugsbutikker, hvor man kan finde både bestik, tallerkener og glas i alle mulige flotte farver og afskygninger.

 

Har du kun et begrænset antal glas og tallerkener, og er du bekymret for, at der ikke vil være glas nok, fordi folk hele tiden tager nyt, kan det give mening at sætte navn på servicen. Her fungerer Navnelapper helt optimalt. Skal du holde en stor fest, så kontakt os og få et godt tilbud. 

Tip 3: Brug stofservietter og -duge

 

Stofservietter og -duge kan være en stor investering, men de kan heldigvis bruges igen og igen, så du slipper for at købe nyt til hver fest, og det er mere bæredygtigt at genbruge fremfor at smide ud og købe nyt.

 

Du kan også være heldig at finde nogle duge og servietter i rigtig fin kvalitet i genbrugsbutikken, der også kan holde i mange år. Du behøver altså ikke at bruge engangsduge, der blot skal smides i skraldespanden efter, gæsterne er gået hjem. 

 

Igen, vil der helt sikkert også være et familiemedlem eller en god ven, der kan låne dig en dug og nogle stofservietter.

Tip 4: Gå væk fra tanken om, at alt skal være helt ens

 

Generelt er det en rigtig god idé at tænke i, hvor lidt nyt, du behøver at købe til din fest. 

 

Mange har en forestilling om, at alle stole, borde, service og servietter skal være helt ens. Men det giver faktisk et rigtigt charmerende look, og skaber en hyggelig, afslappet stemning, når stolene og bordene ikke nødvendigvis er helt lige høje og har forskelligt look. 

 

Igen er bytteordningen på genbrugspladser et rigtigt godt sted at starte. Det er ganske gratis, og man kan gøre mange fine fund - også flotte borde og stole. Så det er bare at begynde at holde øje.

 

Har man adgang til paller, er det også en rigtig sjov måde at indrette borde og stole på.

Tip 5: Undgå madspild

 

Man kan med fordel tænke i at mindske madspild, når man laver menu og køber ind til den store fest. 

 

Tænk over hvor meget mad og drikkevarer, du egentlig behøver at købe. Folk har tendens til at spise mere, hvis der er meget at spise - men dine gæster behøver slet ikke at blive stop-julefrokostmætte.

 

Tænk også i menuer, hvor den overskydende mad nemt kan fryses ned til ugerne efter. Det kunne fx være en lækker suppe, der nemt kan fryses ned i portioner, der passer til et aftensmåltid. Det vil din pengepung også være dig taknemmelig ovenpå den store fest. 

 

Det er også en mulighed at give resterne med hjem til gæsterne i en lille goodiebag - det vil være rent win-win for alle.

 

Skal du holde rigtig stor fest, hvor I regner med at skulle købe store mængder af drikkevarer, kan du mange steder lave en aftale om at aflevere de overskydende, uåbnede rester tilbage. Igen vil din pengepung også være dig meget taknemmelig.

Tip 6: Arrangér bæredygtige aktiviteter

 

Enhver fest bliver noget sjovere, når der er lagt en aktivitet ind i programmet. Men det behøver slet ikke være hverken dyrt eller besværligt at lave bæredygtige aktiviteter til festen.

Afhængigt af årstid og tema, er der masser af aktiviteter at finde på vores aktivitetsside for børn

 

Vores favoritter her på Navnelapper-kontoret er at slå til en hjemmelavet pinata,  løbe stafet med æggebakke-briller eller at lege 'flip æggebakken'. 

Tip 7: Ønsk dig bæredygtige gaver

 

Gaver kan have et stort klimaaftryk - særligt, hvis de købes helt fra ny og ikke bliver brugt efter, man har modtaget dem. Men betyder det, at du ikke kan ønske dig gaver? Selvfølgelig ikke. Men det kan give rigtig god mening at tænke bæredygtigt, når ønskesedlen skal skrives.

 

Først og fremmest kan du ønske dig gaver i bæredygtige materialer, og gerne genbrug. Du kan også opfordre til, at folk går sammen og giver en fælles gave i god kvalitet, der kan holde i mange år. Vigtigt er det også at ønske sig ting, du rent faktisk får brugt, så tingene ikke blot kommer til at stå og samle støv. Så ønsk dig noget, du rent faktisk mangler.

 

Gavepapir er også noget, der skaber et rigtigt stort klimaaftryk, og du kan derfor opfordre sine gæster til at pakke ind i brugt gavepapir, avispapir, stof eller andre alternative og bæredygtige indpakningsmuligheder.

 

Du kan også vælge helt at frabede sig gaver, men det vil nok være svært at få argumenteret igennem til sin 8-årige datters fødselsdag.


Vi håber, at vores tips og idéer kan inspirere dig - og så håber vi selvfølgelig, at du kommer til at få lige nøjagtigt den fest, du havde drømt om...