Børn mister meget! Men hvor meget?
En voksen skovelefant vejer op til 4½ ton. Måske ikke så overraskende. De er jo temmelig store.
Så mere overraskende er det måske, at der hvert år mistes 250 tons ting og tøj alene i indskolingerne!
13. januar 2020
En voksen skovelefant vejer op til 4½ ton. Måske ikke så overraskende. De er jo temmelig store.
Så mere overraskende er det måske, at der hvert år mistes 250 tons ting og tøj alene i indskolingerne!
Udregningen er baseret på Navnelapper.dk's lokale undersøgelse af mistede ting og tøj i indskolingerne. Vi vidste, at rundt omkring i Danmarks skoler og daginstitutioner vokser bjergene af børns glemte ting og tøj. Men hvor meget mistes - og hvilken betydning har det for børn, forældre, ansatte, pædagoger og lærere?
Det fandtes der ingen tal på. Så vi besluttede os for at lave en minianalyse blandt inskolingerne i lokalområdet for at få en idé om, hvor meget (eller lidt) det mon egentligt drejer sig om.
Så vi stak fingrene helt ned i de ret uhumske glemmekasser. Vi har sorteret, optalt og vejet.
Og hvis resultaterne af denne undersøgelse gælder for hele Danmark, mistes der i Danmark 250 tons tøj og ting alene i glemmekasserne i indskolingen hvert år.
Det svarer til 86 mio. kr. ”Glemmekasser” må siges at være et fattigt navn til så store værdier!
Da vi optalte, vejede og skønnede værdien på alt fra en drikkedunk til et par sko, sorterede vi også de glemte ting. Som du kan se på illustrationen herunder, er det ikke blot drikkedunke og linealer, men der glemmes også rigtigt meget (og rigtigt dyrt) overtøj og tøj.
Udover optællingen af glemmekassernes indhold, blev der lavet interviews med pædagoger, lærere, forældre og børn.
Konklusionen er ikke overraskende: Der anvendes enormt meget tid og ærgelser på at miste tøj og ting.
For pædagoger og lærere i indskolingen betyder det, at der skal anvendes meget tid på konfliktløsning, da mange af børnenes ting er ens – og børnene ikke altid kan kende forskel. Herudover er der den tid, pædagoger og lærere forsøger at hjælpe børn – og ikke mindst forældrene – med at lede. Nogle siger, de melder fra: Vi har ikke tiden til at rende rundt og holde styr på børnenes ting. Det må børnene selv eller forældrene klare.
Forældrene er enige: “Det er et kaos at finde glemte ting i skolen”. Og der anvendes alt for meget tid på det. Herudover bruger forældrene rigtig mange penge på genanskaffelser af ting og tøj, der er mistet.
Forældre og de ansatte er enige om én ting: Det tager alt for meget af deres tid!
Hvis konklusionerne fra Navnelappers minianalyse gælder generelt, bruger hver eneste forældre i Danmark, hvad der svarer til 2 hele arbejdsdage om året på at lede efter ting og tøj.
Og da netop tid er en mangelvare hos langt de fleste forældre, så er der god grund til at se på løsninger, så den tid bruges bedre.
En løsning kunne være Navnelapper - der sparer dig for både tid, penge og besvær 😊