Din kurv

  • {{orderLine.quantity}} sæt af 90 labels

    {{orderLine.quantity * basePrice | addDecimals}}

  • Du har ingen Navnelapper i kurven

10. februar 2022


4 idéer til en bæredygtig fastelavn

Fastelavnsfesten er egentlig en gammel katolsk tradition, vi fejrede som indgangen til 40 dages lang faste inden påsken. Under fasten var der nogle bestemte ting, man ikke måtte spise, som f.eks. kød, hvidt brød og fed mad. Derfor blev fastelavn fejret ved at spise masser af de ting, man nu skulle undvære i lang tid. Det er her traditionen med fastelavnsboller kommer fra.

Som en del af festen slog børn også katten af tønden. I gamle dage var der en levende kat inde i tønden. Katten var dengang et symbol på ondskab. Man troede, at når man slog katten ihjel i tønden, slog man også ondskaben ihjel. Det er vi heldigvis gået fra den dag i dag. På samme måde var fastelavnsriset brugt til at 

slå ondskaben og syndige tanker ud af mennesket - hvilket i dag også bare er blevet en sjov børneleg til at vække mor og far om morgenen.

Selvom vi bruger traditionerne på en lidt anderledes måde i dag, er der ikke noget at sige til, at vi holder ved fejringen af fastelavn. For det er da sjovt at klæde sig ud, spise fastelavnsboller og slik. Hos Navnelapper.dk elsker vi i hvert fald fastelavn.

Elsker du fastelavn ligeså meget som vi gør? Men kunne du tænke dig at gøre fastelavn en lille smule mere bæredygtigt? Så læs med her, hvor vi giver vores 4 bedste idéer til at holde en bæredygtig fastelavn.


1. Brug en bæredygtig fastelavnstønde

Det er en sjov tradition at “slå katten af tønden”, som børnene elsker. Derfor har vi her to idéer til, hvordan du kan gøre det på en bæredygtig måde.

 

Det er ikke alle, der véd det, men du kan faktisk købe “genbrugsfastelavnstønder”. Det er tønder, der er sat sammen af stave fra gamle fastelavnstønder. Når fastelavnstønden er slået i stykker, sendes de hele stave tilbage til firmaet, der genbruger stavene til nye fastelavnstønder.

 

Du kan også lave din egen “tønde”, eller egentlig “piñata”. En piñata er en nem, billig og bæredygtig måde at “slå katten af tønden” på.

En piñata består af pap eller papmache og fyldes med slik på samme måde som fastelavnstønden, hvorefter man slår til den, indtil slikket falder ud. Mange forbinder den måske med noget, der bruges i Mexico - men vi synes sagtens, du også kan bruge den til fastelavn.

2. Lav pynten af genbrugte materialer

Hvis man har tiden og lysten til det, kan det være sjovt at lave sit eget fastelavnspynt. Ligesom julepynt, kan fastelavnspynt gemmes fra år til år, så man stille og roligt kan udvide sit repertoire - og det er jo altid bæredygtigt at genbruge ;-) 

 

Og faktisk kan man lave pynten ud af de ting, mange alligevel havde tænkt sig at smide ud. Der er f.eks. ingen grænser for, hvad en toiletrulle kan omdannes til. Den kan blive til en lille fastelavnstønde eller små katte. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Har du gemt noget af gavepapiret fra juleaften, er der rigeligt med farverigt papir til at lave masker og alt muligt andet til at dekorere både bordet, fastelavnsrisen og genbrugstønden.

 

Følg os på Instagram og se alle de sjove idéer til bæredygtigt fastelavnspynt.

3. Find kostumet i genbrug eller hos din nabo

Det kan være en dyr affære at udklæde alle sine dejlige unger i hvert sit fastelavnskostume. Ofte vokser børnene også hurtigt ud af kostumet, og nogle gange får de det kun brugt den ene dag, der fejres fastelavn i børnehaven. Nogle gange bliver kostumet endda glemt oppe i børnehaven (og vender ikke retur, fordi der ikke er navnelap i 😉) 

Derfor er det både en billig og bæredygtig løsning at finde fastelavnskostumet i den lokale genbrug. På mange Facebook-sider og online mødregrupper kan du også prøve at høre, om nogen ligger inde med et kostume, du enten kan låne eller købe billigt. 

 

Generelt kan det være en god idé at række ud til sit netværk. Mange har gamle kostumer liggende, der er blevet for små og bare venter på at få lov til at deltage i næste fastelavnsfest.

4. Lav kronen til kattedronningen og -kongen selv

Det er lynhurtigt at lave en krone til både kattedronningen og kattekongen. Med en toiletrulle, kan man hurtigt lave den fineste prinsessekrone. Det er bare at klippe takker og dekorere - enten med gavepapiret fra jul eller maling.

 

Til kongekronen, der gerne må være lidt større, kan du tage noget bølgepap, du nemt kan forme til en cirkel. Efter at have klipset stykket sammen, er det nemt at klippe takker og dekorere kronen flot. 

 

Du kan følge med på Instagram, hvor vi deler en opskrift på en fin kongekrone. Alt du behøver til projektet er en saks, noget lim og noget pap, du alligevel skulle smide ud - f.eks. pappet fra pakken med Havrefras.

Hvis du har gode idéer til at gøre fastelavn endnu mere bæredygtigt. Så smid meget gerne en kommentar i ét af fastelavnsopslagene på Instagram eller send os en mail på info@navnelapper.dk.

 

Vi ønsker jer alle en dejlig og festlig fastelavn!